Een zoektocht naar een Nederlandse man met de naam ‘Jan’. Het klinkt als een speld in een hooiberg. Toch geeft Roly Armitage, een 98-jarige Canadese veteraan, de hoop niet op. Dat heeft hij immers nooit gedaan. Ook zijn leeftijd weerhoudt hem er niet van om vol levenslust op zoek te gaan naar Jan, een oude bekende van hem. De reden? Roly Armitage heeft 79 jaar geleden het leven van Jan en zijn jongere zusje gered. Al die jaren is hij benieuwd geweest naar hoe het met ze ging, en – hopelijk – gaat. Door zijn verhaal te delen, hoopt hij ze toch nog te vinden. 

Wat weten we van Jan? 

“Eind 1944 was ik met het Canadese leger in de buurt van het vliegveld van Eindhoven”, vertelt sergeant Roly Armitage zelf. “Ik vond twee kinderen die daar ronddwaalden, in de buurt van Eindhoven. Ze zochten hun moeder. De jongen was ongeveer 6 jaar oud en heette Jan. Hij had ook een jonger zusje bij zich. Beide kinderen waren nat en koud, en het dichtstbijzijnde gebouw was zeker nog 1 of 2 kilometer lopen. Ik nam ze mee naar onze veldkeuken, waar ik voor ze kookte. Ik heb de kinderen gewassen en onder een warme deken gelegd. Daarna sliepen ze tot de volgende dag door.” 

“Het is moeilijk om me de details te herinneren. Het is toch bijna 80 jaar geleden… Maar wat ik wel weet, is dat ik hun redder was. Ik deed niets anders dan wat iedereen zou doen in die tijd.” 

De kinderen verbleven zo’n tien tot veertien dagen in de veldkeuken van Roly Armitage en zijn maten. Daarna zijn de kinderen bij een stel zusters, mogelijk nonnen, ondergebracht. Het Canadese leger trok namelijk weer verder naar Nijmegen. Wat de heer Armitage zich daar nog van herinnert, is dat hij 20 werd op 8 februari 1945 terwijl hij in Nijmegen was. De volgende nacht, 9 februari 1945, trokken ze Duitsland in. En sinds die tijd vraagt hij zich af: “Hoe zou het met Jan en zijn zusje zijn afgelopen?” 

Roly Armitage was assistent van de commandpostofficieren. Hij diende zogezegd in het Eerste Canadese Leger. 3rd Division, 3rd Medium Regiment en 5th Battery van de Koninklijke Canadese Artillerie, om precies te zijn. 

Een bezoek aan Nederland

Op 5 mei 2023 is Roly Armitage voornemens om het Zuid-Hollandse Eiland Goeree-Overflakkee te bezoeken, gezien Oranjevereniging Goedereede hem via een bekende uitnodigde om met Bevrijdingsdag een speech te geven. “We vinden het ontzettend bijzonder dat hij op deze leeftijd onze stad nog wil en kan verblijden met een bezoek”, vertelt voorzitter Remco Breen. “Hij heeft Goedereede al vaker bezocht en dat maakte diepe indruk. Het minste dat wij terug kunnen doen, is hem helpen bij de promotie van deze zoektocht.”

“Als Jan naar schatting 6 jaar oud was in 1944, dan zou hij nu ongeveer 85 jaar moeten zijn en zijn zusje iets jonger. Oorspronkelijk komen ze, naar alle waarschijnlijkheid, uit de buurt van Eindhoven en daar hebben zij ook een sociaal onderkomen gevonden. Meer informatie hebben we helaas niet, maar een indrukwekkend verhaal als deze móet toch herkenbaar zijn voor wie het heeft meegemaakt of erover heeft gehoord. We gunnen het Roly Armitage zo om Jan, of zijn familie, te vinden”, deelt Remco tot slot. 

Ben of ken jij Jan? 

Herken je dit verhaal en weet je meer over Jan? Neem dan contact op met Oranjevereniging Goedereede via info@oranjevereniginggoedereede.nl of de Facebook- of Instagrampagina. Wie weet wordt het bezoek van deze 98-jarige oorlogsveteraan aan Nederland nóg specialer dan het nu al is. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.